Zupa pomidorowa z przepisu babci Lucyny

5 (1 ocen)

  • 57 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie jest to "klasyczna pomidorówka", jednak swoim smakiem bardzo zaskakuje. Oczywiście, najsmaczniejsza jest w sezonie dojrzewania pomidorów, ale wiecie jak to jest...no, nie chciało mi się pisać...W każdym razie polecam. Można jeszcze trafić na "pomidorowe pomidory", a nawet użyć tych z puszki (najlepiej pelati).

  • 57 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    1,5 litra bulionu warzywnego
    400 g ziemniaków
    200 g cebuli
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z przepisu babci lucyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowa z przepisu babci Lucyny 1. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy na ćwiartki.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
    Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
    Całość przekładamy do garnka, również ziemniaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy.
    Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować