Zupa pomidorowa z piekarnika

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to pyszna i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów. Zupa pieczona jest w piekarniku. Z makaronem Lubella jajeczna 5 jaj nitki smakuje wybornie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron Lubella jajeczna 5 jaj nitki 100 g,
    pomidory 2 kg,
    cebula 2 szt,
    czosnek 3 ząbki,
    olej 3 łyżki,
    bulion warzywny 0,75 l,
    posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
    cukier 1 łyżeczka,
    bazylia 1 łyżeczka,
    oregano 1 łyżeczka,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory, cebulę oraz czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać olej, wymieszać i piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Wlać bulion i piec kolejne 45 minut. Zupę wyjąć z piekarnika i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Następnie całość rozdrobnić blenderem. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Jeśli chcemy aby zupa była gęściejsza lub rzadsza należy odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć ilość dodanego bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować