Zupa ogórkowa z ryżem

2.5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie zupę ogórkową ? My bardzo lubimy a najbardziej jednak w wersji którą gotuję od lat czyli z ziemniakami i ryżem to moja najlepsza zupa ogórkowa, nie dość że jest bardzo syta to i bardzo smaczna

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 udka drobiowe - 600 g,

    1 średnia marchew,

    6 ziarenek ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    1 kawałek pora i selera,

    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 słoik litrowy ogórków kiszonych - mam swoje,

    6 średnich ziemniaków,

    3 łyżki ryżu,

    1 szklanka soku z ogórków - szklanka poj. 250 ml,

    165 g śmietany 18 % - 0,5 kubka 330 g,

    1 łyżka suszu kopru,

    1,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtorej litra wody dodać opłukane udka kurczaka oraz marchew i seler pokrojone dowolnie, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i gotując na wolnym zebrać powstałe szumowiny a w trakcie gotowania się na wolnym ogniu dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojony por i wsypać przyprawę uniwersalną. Wszystko gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udkach, gdy już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami i ryżem się gotują zetrzeć ogórki na tarce do tarkowania ziemniaków na placki
  • zupa 2. Jak już ziemniaki z ryżem są dość miękkie wtedy do wywaru dodać przygotowane wcześniej starte ogórki oraz wlać sok z ogórków i wsypać cukier ( chyba że ktoś nie lubi kwaśnej zupy można sok pominąć ), chwilę pogotować na wolnym ogniu następnie wsypać susz kopru a w międzyczasie przygotować, śmietanę do salaterki przełożyć śmietanę i rozprowadzić ją z gorącym wywarem od zupy do czasu aż nie będzie grudek śmietany ( mieszając śmietanę z gorącym wywarem od zupy powoduje to że śmietana się nie zważy ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy lekko zagotować i zdjąć z ognia
  • zupa 3. Ugotowaną aromatyczną i bardzo sytą zupę ogórkową z ryżem można podać z mięsem ugotowanym w zupie i jeśli jest potrzeba to posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym bynajmniej ja tak lubię . Jeżeli ktoś z gotujących z jakiegoś powodu nie może jadać zup ze śmietaną można ją pominąć i ugotować bez jej dodatku, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną ponieważ nie wszyscy używają takiej samej przyprawy jak ja, zupę serdecznie polecam będziecie zachwyceni, jeśli w trakcie gotowania zupa okaże wam się za gęsta można dolać przegotowanej wody ( nie surowej )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować