Zupa meksykańska z kurczakiem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna, gęsta i bardzo rozgrzewająca zupa meksykańska z piersią kurczaka. Zamiana mięsa mielonego na chudą pierś z kurczaka sprawia, że danie jest mniej kaloryczne i zdrowsze.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    1 średnia czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 czerwona papryka
    1 litr bulionu
    400 g passaty pomidorowej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 1/2 łyżeczki chili w płatkach
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo mielony (do smaku)
    Do podania:
    2 łyżki posiekanej natka pietruszki lub kolendry
    1/2 limonki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kostkę. Czosnek posiekać. W garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pierś i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę, zalać bulionem i passatą. Dodać koncentrat. Gotować na wolnym ogniu, aż papryka nieco zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Gotować kilka minut. Zupę podawać z cząstkami limonki i posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować