Pyszna, pożywna, gęsta i bardzo rozgrzewająca zupa meksykańska z piersią kurczaka. Zamiana mięsa mielonego na chudą pierś z kurczaka sprawia, że danie jest mniej kaloryczne i zdrowsze.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 litr bulionu
400 g passaty pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki chili w płatkach
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony (do smaku)
Do podania:
2 łyżki posiekanej natka pietruszki lub kolendry
1/2 limonki
Zupa meksykańska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kostkę. Czosnek posiekać. W garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pierś i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę, zalać bulionem i passatą. Dodać koncentrat. Gotować na wolnym ogniu, aż papryka nieco zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Gotować kilka minut. Zupę podawać z cząstkami limonki i posiekaną pietruszką.
Komentarze