Meksykańska zupa z kurczakiem

4.51 (196 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam wszystko, co ostre. Ostatnio nie ma dnia, bym nie zjadła czegoś, co pali mnie w język. Obawiam się, ze niedługo w ramach przekąski będę podgryzać papryczki chili, jednak zanim to nastąpi, chciałabym podzielić się przepisem na pyszną zupę.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    2 marchewki
    pół pietruszki
    po kawałku selera i pora
    łyżka oleju lub oliwy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    2 szklanki makaronu (muszelki albo kolanka)
    koncentrat pomidorowy
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    chili (grys lub proszek)
    ząbek czosnku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Gulasz

Meksykańska zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, obrać i pokroić. 1,5-1,75 litra wody wlać do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotować kilka minut. Wyjąć selera i pora.
  • 2. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smażyć 15 sekund i dodać kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut.
  • 3. Do garnka dodać makaron, kurczaka, gotować ok. 5 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować