Aby zrobić dobrą zupę potrzebujemy dobrego rosołu. Nie należy używać kostek bulionowych, gdyż dostarczają one znacznie mniej wartości odżywczych i energetycznych. Poza tym zawierają dużo soli i glutaminianu sodu, czyli wzmacniacza smaku, który może powodować bóle i zawroty głowy, ponadto wzmaga apetyt, więc nie jest wskazany dla osób odchudzających się.

Czytaj jak zrobić dobry rosół

Zupy krem - rosół 

Zależnie jaką chcemy zrobić zupę taki ugotujemy rosół. Czysty, ugotowany na różnych rodzajach mięsa jest wartościowszy i smaczniejszy niż zrobiona na nim zupa. Dlatego, by pozyskać bulion do zupy gotuje się wywary z kości (dobrze pasuje do krupników wieprzowych). W domowych warunkach zupy najczęściej gotuje się na rosole. Aby dobrze przyrządzić danie musimy trzymać się pewnych zasad. Zupę grochową, zupę fasolową i kwaśnicę najlepiej ugotować na wędzące, by uzyskać odpowiedni aromat. Jeśli nie mamy takiej możliwości możemy na koniec dodać do dania odrobinę skwarek. Najdelikatniejsze w smaku są rosoły drobiowe.Aby zupa się udała potrzebujemy dobrze dobranych świeżych składników. Możemy eksperymentować z kompozycją warzyw i mięs w naszej zupie, jednak najlepiej smakują dania z tradycyjnych przepisów. Warzywa w zupie będą ładnie wyglądać i szybciej się ugotują jeśli odpowiednio je pokroimy

Zobacz co dodać do zupy by była smaczna i małokaloryczna

Jak dobrze pokroić warzywa

Zupy - krem z warzyw

Dzieci często nie przepadają na warzywami, dlatego dobrze je im przemycić w zupach krem. Wystarczy zmielić blenderem ugotowaną zupę i posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym. To dobry sposób jeśli ugotowana zupa jarzynowa, lub inna nam się „znudzi”, zmielona smakuje zupełnie inaczej. Zupa może być również przygotowana na bazie gotowych zup ze sklepu. Coraz częściej na rynku spożywczym pojawiają się zupy bez sztucznych wzmacniaczy smaku, bez konserwantów i na bazie naturalnych składników. Na przykład zupa pomidorowa będzie niezwykle aromatyczna, gdy użyjemy zupy ze słoika lub kartoniku przygotowanego z prawdziwych pomidorów i świeżych ziół. Ponadto takie zupy będą zdrową i szybką przekąską, gdy jesteśmy zmęczeni po dniu pracy. Niektóre zupy trzeba podawać makaronem lub innymi dodatkami. Można je kupić w sklepach, ale warto zrobić domowy makaron.

Przykładowy przepis na zupę krem z dyni

Przepis na uszka

Przepis na ravioli