Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku którym będziemy gotować zupę podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę żółtą, czerwoną oraz czosnek. Następnie dorzucamy mielone mięso, pokrojone pieczarki oraz startą na dużych oczkach marchewkę i podsmażamy chwilę, po czym dolewamy passatę pomidorową oraz wodę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na złoto pokrojoną w niedużą kostkę łopatkę obtoczoną w mące. Podsmażoną łopatę dorzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa - łopatka może nawet się rozpadać. Następnie dodajemy pozostałe składniki, odsączoną czerwoną fasolę z puszki, kukurydzę, groszek oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotujemy na nie za dużym ogniu i doprawiamy do smaku mieloną papryką słodką, ostrą oraz wędzoną, solą, pieprzem a także cząbrem. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze