Zupy dietetyczne - zwróć uwagę na bulion

Niezależnie od tego, czy wolimy klasyczne wersje zup, czy zupy dietetyczne, podstawą dobrej potrawy jest bulion. Jeżeli zależy nam na niskokalorycznym daniu, warto postawić na bulion domowej roboty - najlepiej z warzyw i z niewielką ilością tłuszczu np. dobrej jakości oliwy z oliwek. Zwolennicy mięsnych bulionów także mogą ugotować zupę w stylu fit, pod warunkiem, że zrezygnują z tłustego mięsa kaczki czy wołowiny na rzecz chudego mięsa z indyka czy królika.

Śmietana czy jogurt? Czym zabielić zupy dietetyczne

Charakterystyczny kleks na kremie z dyni czy jaśniejszy kolor pomidorówki z dorodnych pomidorów to właśnie zasługa zabielenia zupy. Przygotowując zupy dietetyczne, musimy zwrócić uwagę na ten etap gotowania. Najpopularniejszym produktem do zabielania zup jest śmietana 12% lub 18%, która podwyższa kaloryczność potrawy. Na szczęście możemy sięgnąć po lżejszy odpowiednik! Równie pysznie będzie smakować zupa zabielona jogurtem. Zwróćmy jednak uwagę, czy nasz ulubiony jogurt nie jest zbędnie dosładzany i czy nie zawiera dodatku soli. Podobnie jak ze śmietaną, najlepiej najpierw zahartować jogurt z niewielką ilością zupy, a następnie połączyć z resztą w garnku.

Zupy dietetyczne - uważaj na dodatki!

Chrupiące grzanki, groszek ptysiowy czy prażona cebulka - te dodatki bardzo chętnie dorzucamy do zupy. Musimy pamiętać, że składniki, które zwiększają kaloryczność przepisu. Jeżeli lubimy posypkę, która dodaje charakteru i podkręca tekturę zupy, to najprostszym sposobem będzie wybór zamienników kalorycznych dodatków. Kilka pestek dyni czy nasiona słonecznika będą odpowiednie - najlepiej jednak ich nie prażyć, aby zachowały szereg swoich właściwości i pilnować proporcji - 1-2 łyżeczki to idealna porcja na jedną miskę zupy.