Zupy dietetyczne to szeroki temat do omawiania. Najczęściej poleca się zupy o obniżonej zawartości tłuszczu, bez soli oraz z wykorzystaniem świeżych warzyw. Przepis na dietetyczną zupę nie zawiera tłustych mięs np.: boczku. Lekka zupa dietetyczna to także okazja do sięgnięcia po niecodzienne smaki przypraw i składników. Oto nasze sposoby na wyjątkowe zupy.

Zupy dietetyczne - zwróć uwagę na bulion

Niezależnie od tego, czy wolimy klasyczne wersje zup, czy zupy dietetyczne, podstawą dobrej potrawy jest bulion. Jeżeli zależy nam na niskokalorycznym daniu, warto postawić na bulion domowej roboty-najlepiej z warzyw i z niewielką ilością tłuszczu np. dobrej jakości oliwy z oliwek. Zwolennicy mięsnych bulionów także mogą ugotować zupę w stylu fit, pod warunkiem, że zrezygnują z tłustego mięsa kaczki czy wołowiny na rzecz chudego mięsa z indyka, czy królika.

W wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej warzywa można podsmażyć na oleju kokosowym. Tym samym zrezygnuje się z masła i zupy dietetyczne będą miały jeszcze bardziej roślinną odsłonę. Zupy dietetyczne przygotujemy w szybki sposób, gdy wcześniej podzielimy na porcję warzyw i zamrozimy je w torebkach ze strunowym zamknięciem. Dodatkowo można przygotować bulion warzywny i zamrozić w foremce na kostki lodu.

Śmietana czy jogurt? Czym zabielić zupy dietetyczne

Charakterystyczny kleks na kremie z dyni czy jaśniejszy kolor pomidorówki z dorodnych pomidorów to właśnie zasługa zabielenia zupy. Przygotowując zupy dietetyczne, musimy zwrócić uwagę na ten etap gotowania. Najpopularniejszym produktem do zabielania zup jest śmietana 12% lub 18%, która podwyższa kaloryczność potrawy. Na szczęście możemy sięgnąć po lżejszy odpowiednik! Równie pysznie będzie smakować zupa zabielona jogurtem naturalnym. Zwróćmy jednak uwagę, czy nasz ulubiony jogurt nie jest zbędnie dosładzany i czy nie zawiera dodatku soli. Podobnie jak ze śmietaną, najlepiej najpierw zahartować jogurt z niewielką ilością zupy, a następnie połączyć z resztą w garnku.

Weganie mogą przygotować zupy dietetyczne na bazie mleczka kokosowego, mleka migdałowego albo mleka sojowego. Zupa pomidorowa na bazie mleka kokosowego i ciecierzycy będzie sycąca, pożywna i niskokaloryczna. Coraz częściej w sklepach pojawia się śmietana kokosowa, która jest gęstsza od mleczka i świetnie łączy się zupy dietetyczne.

Zupy dietetyczne - uważaj na dodatki!

Chrupiące grzanki, groszek ptysiowy czy prażona cebulka-te dodatki bardzo chętnie dorzucamy do zupy fit. Musimy jednak pamiętać, że są to składniki, które zwiększają kaloryczność przepisu. Jeżeli lubimy posypkę, która dodaje charakteru i podkręca teksturę zupy, to najprostszym sposobem będzie wybór zamienników kalorycznych dodatków. Kilka pestek dyni czy nasiona słonecznika będą odpowiednie-najlepiej jednak ich nie prażyć, aby zachowały szereg swoich właściwości i pilnować proporcji - 1-2 łyżeczki to idealna porcja na jedną miskę zupy.

Dietetyczne zupy krem

Fit zupa nie musi być nudna w smaku ani w konsystencji. Zupy – krem dietetyczne to świetny sposób na urozmaicenie posiłków. Takie zupy dietetyczne są łatwo przyswajane przez organizm, rozgrzewają i są dodatkowo sycące. Przepisy na zupy dietetyczne często zawierają warzywa i chude mięso. Widok składników może odstraszać najmłodsze dzieci, a niejadków nie motywować do spróbowania choćby porcji. Dietetyczne zupy krem zachwycą kolorem, a zawartość garnka nie zniechęci dzieci.

W szczególności, że dietetyczne zupy krem nie muszą mieć wymiaru jedynie odchudzającego. Wiele diet dostosowywanych jest do indywidualnych potrzeb i stąd zupy dietetyczne mogą być stosowane do zadań specjalnych. Zdrowe zupy dietetyczne można zmiksować za pomocą blendera ręcznego albo blendera kielichowego. Wybór uzależniony jest także od ilości zupy, którą chcemy zblendować za jednym razem.

Zupy dietetyczne - przyprawy

Pyszne zupy dietetyczne to także okazja do zaznajomienia się z szeroką paletą przypraw. W zależności czy zechcemy zjeść pikantną zupę w orientalnym stylu lub łagodną zupę jarzynową, to sięgniemy po konkretne przyprawy. Przepisy na zupy niskokaloryczne często podpowiadają użycie delikatnych dodatków. Dlatego przygotowując zupy dietetyczne na bazie warzyw, warto doprawić je tymiankiem, oregano, bazylią, liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem, rozmarynem lub cząbrem. Zupy dietetyczne w stylu azjatyckim będą zawierać imbir, sos sojowy, sos rybny, kurkumę, trawę cytrynową i anyż. Jednak osoby mające problemy żołądkowe powinny zrezygnować z dodatku papryczki chilli, wędzonych składników (np.: tofu, sól, warzywa) lub bardzo kwaśnych dodatków np.: soku z cytryny.

W naszej galerii zebraliśmy przepisy na zupy fit, które są proste w przygotowaniu. Przy tym warto pamiętać, że dietetyczne zupy na odchudzanie najlepiej przygotowywać z sezonowych warzyw. Wtedy są łatwo dostępne, tanie i zawierają bogactwo substancji odżywczych. Dzięki nim zupy dietetyczne są niezwykle aromatyczne, smaczne a ich przygotowanie jest niemal ekspresowe.

Zobacz też: Zupa bez miesaPomidorowa na rosole