Zupa kurkowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Niezwykła zupa grzybowa, której wykwintnego smaku nadaje pewien niezwykły składnik...

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 garście kurek
    1 duża cebula
    6 szklanek bulionu
    3-4 średniej wielkości ziemniaki
    2 saszetki ryżu (najlepiej kolorowy)
    olej
    1 łyżka masła
    orzechy włoskie ok. 80 g
    śmietana 18%
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    pieprz cayenne
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa kurkowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, lekko posolić i podsmażać cały czas mieszając aż się zeszkli.

    Dodać kurki i często mieszając smażyć na dużym ogniu aż kurki się przyrumienią i nadmiar wody się zredukuje. Dodać masło i podsmażać jeszcze chwilę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

    Tak podsmażone kurki dodać do gorącego bulionu razem z ziemniakami, doprawić solą, czarnym pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i gotować na niedużym ogniu aż ziemniaki zmiękną.

    W osobnym garnku ugotować ryż (kolorowy jest bogatszy w smaku i ciekawiej wygląda). Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Posiekane wcześniej orzechy włoskie wrzucić do zupy i wymieszać.

    Do miseczki na zupę wsypać odrobinę ugotowanego ryżu, dodać ok. łyżki śmietany i posiekaną natkę pietruszki (ilość wedle uznania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować