Pierogi niezbyt leniwe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Aromatyczne kluseczki, tradycyjnie pierogi leniwe, które w tej wersji zostały mocno podrasowane ;)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g twarogu
    1 jajko - żółtko i białko osobno
    1 szklanka mąki pszennej
    cukier waniliowy
    3 małe ziarenka ziela angielskiego
    kurkuma - do zabarwienia
    czarnuszka
    otarta skórka z grejfruta
    4 łyżki miodu

Pierogi niezbyt leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić. Dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy, dobrze rozgniecione ziele angielskie (najlepiej w moździeży), trochę kurkumy do zabarwienia, trochę czarnuszki, otartą skórkę z grejfruta (nie za dużo bo wyjdzie bardzo intensywny, ostry smak - nie do zjedzenia ;)), miód i ubitą pianę z białek.

    Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto się lepi ale im więcej mąki dodamy tym kluski będą twardsze i bardziej gumowe. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać nieco więcej mąki.

    Formujemy płaskie krążki i wrzucamy do lekko posolonej wrzącej wody. Wyciągamy jak wypłyną na wierzch. Nie zapominajmy o lekkim przemieszaniu aby się w garnku nie posklejały.

    Podajemy na ciepło. Forma wedle uznania: ze śmietaną, z roztopionym masełkiem, i.t.p.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy