Pyszna, aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa krem z suszonych grzybów to świetna propozycja nie tylko na uroczysty obiad, ale także rozgrzewający, zimowy posiłek.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 szklanka suszonych grzybów
250 g pieczarek
1,5 litra domowego bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego)
50 g suchego ryżu basmati
1 łyżka masła
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
płynna śmietana 18 % (do podania)
grzanki lub groszek ptysiowy (do podania)
Zupa krem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni, na oleju podsmażyć do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przełożyć do garnka. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor pokrojone na plasterki pieczarki. Przełożyć do garnka. Do pieczarek i cebuli dodać pokrojony czosnek oraz rozdrobnione (w mikserze lub młynku) na proszek grzyby. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać suchy ryż i gotować kolejne 20 minut, do czasu, aż ryż będzie miękki. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i chwilę pogrzać. Podawać gorącą z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze