Zupa krem z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa krem z suszonych grzybów to świetna propozycja nie tylko na uroczysty obiad, ale także rozgrzewający, zimowy posiłek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka suszonych grzybów
    250 g pieczarek
    1,5 litra domowego bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego)
    50 g suchego ryżu basmati
    1 łyżka masła
    1/2 łyżki oleju rzepakowego
    1 mała cebula
    1 duży ząbek czosnku
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    płynna śmietana 18 % (do podania)
    grzanki lub groszek ptysiowy (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Zupa krem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni, na oleju podsmażyć do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przełożyć do garnka. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor pokrojone na plasterki pieczarki. Przełożyć do garnka. Do pieczarek i cebuli dodać pokrojony czosnek oraz rozdrobnione (w mikserze lub młynku) na proszek grzyby. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać suchy ryż i gotować kolejne 20 minut, do czasu, aż ryż będzie miękki. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i chwilę pogrzać. Podawać gorącą z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować