3 litry wody
1 pęczek włoszczyzny
2 garście suszonych podgrzybków
jarzynka do smaku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Zupa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 3 godziny. Po tym czasie wstawić na gaz i gotować 1,5 godziny. Odcedzić (zachowując wodę z gotowania grzybów). Grzyby ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim pokrojone i ugotowane wcześniej grzyby. Włoszczyznę obrać. Opłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą (3 litrami). Wstawić na gaz. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz sól, pieprz i jarzynkę do smaku. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć je z wywary i dodać do niego przesmażone grzyby oraz wodę pozostawioną z gotowania grzybów (uwaga, im więcej tej wody dodamy tym bardziej wyrazisty będzie smak zupy). Pogotować razem 10 minut. W razie potrzeby zupę ponownie doprawić do smaku. Zagęścić zawiesiną mąki i wody. Podawać na gorąco najlepiej z groszkiem ptysiowym.
Komentarze