Zupa z suszonych grzybów

4.5 (152 ocen)

bardzo smaczna i bardzo esencjonalna

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 pęczek włoszczyzny
    2 garście suszonych podgrzybków
    jarzynka do smaku
    2 łyżki masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 3 godziny. Po tym czasie wstawić na gaz i gotować 1,5 godziny. Odcedzić (zachowując wodę z gotowania grzybów). Grzyby ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim pokrojone i ugotowane wcześniej grzyby. Włoszczyznę obrać. Opłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą (3 litrami). Wstawić na gaz. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz sól, pieprz i jarzynkę do smaku. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć je z wywary i dodać do niego przesmażone grzyby oraz wodę pozostawioną z gotowania grzybów (uwaga, im więcej tej wody dodamy tym bardziej wyrazisty będzie smak zupy). Pogotować razem 10 minut. W razie potrzeby zupę ponownie doprawić do smaku. Zagęścić zawiesiną mąki i wody. Podawać na gorąco najlepiej z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować