Zupa krem z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zupa pikantna i sycąca, a przy tym bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 6 skrzydełek z kurczaka
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 200 gram czerwonej soczewicy
    - 3 średnie ziemniaki
    - mała papryczka chili
    - cebula
    - 1-2 ząbki czosnku
    - liść laurowy
    - 2 kulki ziele angielskie
    - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    - sól
    - pieprz ( opcjonalnie do smaku )
    - 2.5 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimna wodą, dodaje pół łyżki soli, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, do miękkości. Ugotowane skrzydełka i cebulę wyjmuję z zupy. Zupę miksuję przy pomocy blendera na krem. Na końcu doprawiam słodką i ostra papryką. Gotową zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować