Patisony marynowane na zimę

  • wyświetlono: 485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp.

neliada
  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

- małe patisony
- ziele angielskie
- pieprz czarny w kulkach
- gorczyca
- liście laurowe
- koper

Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0,9 litra )
- 4 szklanki wody
- pół szklanki octu 10%
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Patisony marynowane na zimę

  • 1. Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 7-10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

patisonypatisonDomowe PrzetworyMarynowane patisonypatisony na zimęprzetwory z patisonapatisony w occie

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria na zimę

Dodane przez: kuchnia ani

Mizeria na zimę

Warto robić domowe przetwory. Oto...

Sałatka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sałatka Kubańska na Zimę

Jedna ze smaczniejszych sałatek...

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

Apetyczna ćwikła!

Dodane przez: annli18

Ćwikła na zimę

Szybka ćwikła na zimę.Bardzo smaczna

Pasta grzybowa na zimę

Dodane przez: igraszki losu

Pasta grzybowa na zimę

Nie wiem tylko jak to nazwać, bo...

Koperkowa mizeria

Dodane przez: Klaudia0318

Koperkowa mizeria na zimę

Mizeria na zimę, idealna do obiadu.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE