Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ( na dwie porcje )
- 2 płaty śledziowe solone typu matias
- 1 ogórek konserwowy
- 3 pieczarki marynowane
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz ( opcjonalnie )
Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wykładam kopczyki z filiżanek na talerzyk i dowolnie ozdabiam.
Komentarze