REKLAMA

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

wyświetlono: 782 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Gęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką.
Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe,jest bogatym źródłem białka, potasu, błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań.

opublikowany: 10.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 70 dag mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki lub karkówki ( u mnie chuda karkówka )
    - 200 g cieciorki
    - 2 marchewki
    - kawałek selera
    - 4-5 ziemniaków
    - cebula
    - 2,5 litra wody
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
    - 0,5 łyżeczki otartego majeranku
    - 0,5 łyżeczki kminku mielonego
    - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    - sól,sos sojowy do smaku
    - olej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).
    Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.

Porady

Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu. U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Zupa Gulaszowa

Danie jednogarnkowe,sycąca i rozgrzewająca zupa.

kategoria: Zupy zupa gulaszowa ogórki małosolne Dania jednogarnkowe opublikowany: 08.07.2019 | wyświetlono: 1292 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: bietka received_1079120452535385

Zupa gulaszowa

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka. Doskonałe danie jednogarnkowe na co dzień, ale także i od święta.

kategoria: Zupy zupa gulaszowa gulasz opublikowany: 14.11.2018 | wyświetlono: 1233 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE