Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

  • wyświetlono: 50 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką. Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe,jest bogatym źródłem białka, potasu, błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań.

neliada
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 70 dag mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki lub karkówki ( u mnie chuda karkówka )
- 200 g cieciorki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- cebula
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
- 0,5 łyżeczki otartego majeranku
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- sól,sos sojowy do smaku
- olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

  • 1. Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).
    Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.

Porady

Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu. U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsodanie jednogarnkowewieprzowinaciecierzycacieciorkazupa gulaszowapożywna zupasycąca zupazupa z mięsemgęsta zupazimowa zupazupa na jesieńzupa gulaszowa wieprzowagulaszowa z cieciorkągulasz z ciecierzycąjedniodaniowy obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa gulaszowa z wolnowaru

Dodane przez: Stare Gary

Zupa gulaszowa z wolnowaru

Dzisiaj przygotowałam wolnowarową...

zupa

Dodane przez: Cukiereczek

Staropolska zupa gulaszowa z karkówką

Zupy gulaszowe są pożywne i sycące,...

Zupa gulaszowa z rybą

Dodane przez: antar

Zupa gulaszowa z rybą

Jakiś czas temu miałam ochotę na...

Zupa gulaszowa

Dodane przez: 2milutka

Zupa gulaszowa z kurczakiem i warzywami

Zacznijmy wiosnę w dobrej kondycji.Polecam...

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zapraszam na pyszną zupę gulaszową...

Pomidorówka

Dodane przez: Mniam1

Zupa pomidorowa z cieciorką

Jedna z moich ulubionych zup, które...