Zupa krem z selera, ziemniaków i sera Roquefort

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, a jednak bardzo wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera Roquefort. Płatki kukurydziane szczypiorek i plasterki rzodkiewki dodatkowo wzbogacają smak i fakturę.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    300 g selera korzeniowego
    100 g sera Roquefort
    2 litry bulionu warzywnego
    sól ziołowa
    2 ziela angielskie
    gałka muszkatołowa

    dodatki:
    rzodkiewka
    dymka ze szczypiorkiem
    płatki kukurydziane
    czerwony pieprz
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z selera, ziemniaków i sera roquefort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, dodajemy rozkruszone ziele angielskie solimy. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pokruszony Roquefort. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą ziołową i startą gałką muszkatołową.

    Podajemy z cienko pokrojoną rzodkiewką, szczypiorkiem, płatkami kukurydzianymi i czerwonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować