Zupa krem z selera naciowego

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Seler naciowy to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Najczęściej jadany w sałatkach, jest także wspaniałą bazą do pożywnej zupy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Seler naciowy - 1szt
    Ziemniak - 2szt
    Pietruszka korzeń - 2szt
    Marchew - 1szt
    Cebula - 2szt
    Olej - 1 łyżka
    Bulion lub woda - 1 - 1,5l
    Sól, pieprz, papryka słodka
    Koperek - 1 duża łyżka
    Do posypania:
    siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik - po 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z selera naciowego 1. Łodygi selera odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki, razem z liśćmi. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy. Wszystko razem smażymy na oleju około 10 minut, aż lekko się zarumieni.

    Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    W tym czasie szykujemy ziarenka do posypania.
    Nagrzewamy suchą patelnię. Wysypujemy na nią ziarenka i prażymy, często mieszając. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ściągamy z patelni od razu.
  • Zupa krem z selera naciowego 2. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy koperek i gotujmy jeszcze 2 minuty.

    Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi ziarenkami.

Porady

Krem będzie też świetnie smakował z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler naciowy Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować