Pesto z pokrzywy

4.5 (192 ocen)

Jeśli ktoś jest w posiadaniu rosnącej z dala od drogi, młode pokrzywy, to nie ma nic lepszego. Przygotowując to pesto w prosty, tani i szybki sposób wprowadzimy porcje witamin do naszej kuchni:). Pesto możemy wykorzystać jako pastę do pieczywa lub jak dodatek do makaronu, klusek czy mięsa.

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 litrowa miska młodych listków pokrzywy,
    • 1 szklanka orzechów włoskich,
    • 3-5 ząbki czosnku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 50 gram sera żółtego,
    • Około ¾-1 szklanki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto

Pesto z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana pokrzywa 1. Pokrzywę przelewamy gotującą wodą (sparzamy), po czym ponownie zimną. Tak przygotowane listki pokrzywy dokładnie odsączamy i odciskamy.
  • przygotowanie orzechów 2. Orzechy prażymy na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • przed miksowaniem 3. Tak przygotowane składniki: odciśniętą pokrzywę, starty ser, przestudzone orzechy oraz czosnek przekładamy do malaksera (blendera). Całość zalewamy oliwą i dokładnie miksujemy.
  • miksowanie 4. W trakcie miksowania doprawiamy do smaku.
    Gotowe pesto przekładamy do słoika, zamykamy, by nie miało kontaktu z powietrzem i przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować