Zupa krem z pieczonych warzyw z mozzarellą i ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna, kremowa zupa z pieczonych warzyw z mozzarellą i i ziołami zasmakuje osobom ceniących sobie pożywne zupy warzywne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 duże mięsiste pomidory
    1 średnia cukinia
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g przecieru pomidorowego
    1 łyżka masła
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1,5 l bulionu warzywnego
    świeżo zmielony czarny pieprz
    szczypta świeżo zmielonych płatków chili
    2 łyżeczki cukru
    1/4 pęczka bazylii
    4 łodygi świeżego tymianku
    oliwa z oliwek
    mozzarella w kulkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Ser

Zupa krem z pieczonych warzyw z mozzarellą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, paprykę i cukinie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.
  • 2. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Dodać upieczone warzywa razem z sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Zalać bulionem, dodać przecier i koncentrat. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać zioła, doprawić pieprzem, chili i cukrem. Gotować około 5 minut.
  • 3. Zupę zmiksować na krem, dodać masło i chwilę gotować. Podawać z kulkami mozzarelli, skropioną oliwą z oliwek z ulubionym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować