Zupa krem z pieczonej dyni na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dynia chyba każdemu kojarzy się z jesienią. Poza pięknym wyglądem, również świetnie smakuje. Dziś zapraszam na zupę krem z pieczonej dyni na bogato. Nie jest to typowy krem z dyni, jego smak wzbogacony jest pieczonymi ziemniakami, wędzonym boczkiem i dużą ilością świeżego tymianku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦2 dynie hokkaido
    ◦6 ziemniaków
    ◦5 ząbków czosnku
    ◦3 białe części z pora
    ◦2 cebule
    ◦włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
    ◦liść laurowy
    ◦2-3 ziela angielskie
    ◦300 g wędzonego boczku w kawałku
    ◦30 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
    ◦3 łyżki świeżego tymianku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦cząber suszony (ok. 1 łyżeczki)
    ◦tymianek suszony
    ◦2 łyżki masła
    ◦oliwa
    ◦zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Grzanki

Zupa krem z pieczonej dyni na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonej dyni na bogato 1. Gotujemy ok. 2 litrów wywaru z wędzonego boczku w kawałku, włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dynię myjemy, obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w plasterki/ćwiartki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w księżyce. Dynię i ziemniaki nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinkach, kilka gałązek świeżego tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 50 minut.

    Pora i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na patelni.
  • Zupa krem z pieczonej dyni na bogato 2. Upieczoną dynie i ziemniaki przekładamy do garnka, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i wszystko zalewamy wywarem z wędzonego boczku, gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pozostałe przyprawy (cząber, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, świeży i suszony tymianek).

    Przygotowujemy grzanki. Kilka kromek pieczywa pszennego kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i opiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż się zarumienią.

    Wędzony boczek w plasterkach również opiekamy aż się zarumieni i będzie chrupiący w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Zupę krem serwujemy z grzankami i plasterkami boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować