Bób jest obecny na sklepowych półkach i targach tylko przez chwilę. Jeśli chodzi o potrawy z bobu, dla większości z nas wygrywa klasyka, czyli ugotowany bób, który jeszcze ciepły łuska się z łupin. Ale dla wszystkich bobożerców przygotowaliśmy o wiele więcej propozycji!

W upalne dni z pewnością sprawdzą się lekkie dania. Sałatka z bobem to pomysł nie tylko na sycący obiad, ale także przystawkę na grillu czy spotkaniu z przyjaciółmi. W naszej galerii znajdziesz kilka przepisów na różne sałatki, ale polecamy też artykuł „Sałatka z bobem – 3 najlepsze przepisy” – tam też podajemy kilka smacznych pomysłów.

Bób jest jednak smaczny również w innych daniach. Jakie jeszcze potrawy z bobu warto przygotować? Pasta z bobu, czy to jako niebanalna wersja hummusu, czy z czosnkiem i miętą to kolejne danie, które sprawdzi się na różne sposoby - jako smarowidło kanapkowe, ale i dip do podjadania z warzywami pokrojonymi w słupki. Świetnie smakują także pierogi z bobem okraszone boczkiem lub kotlety z bobu, które z mizerią lub surówką ze świeżych warzyw będą sycącym daniem. Dla tych, którzy lubią latem przygotować coś na szybko, polecamy makaron z bobem.

Zanim jednak zabierzecie się za przygotowanie potraw z bobu, przeczytajcie nasze wskazówki, jak gotować bób i ile go gotować. W końcu odpowiednie przygotowanie składnika bazowego to gwarancja sukcesu całej potrawy. I pamiętajcie - bób ma dużo wartości odżywczych, więc jedzcie go póki jest!