Zupa krem z kurek

4.49 (157 ocen)

  • 35 min

Niesamowity smak kurek powali na kolana każdego konesera grzybów.

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g kurek
    drobny makaron (u mnie zacierka matuli)
    cebula
    100 ml białego wytrawnego wina
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1,2 l bulionu warzywnego
    kilka gałązek świeżego tymianku
    2 młode marchewki
    2-3 łyżki masła
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i razem z oczyszczonymi kurkami (100 g zostawiamy) oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewką podsmażamy na maśle ,zalewamy białym winem dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku i odparowujemy. Następnie zalewamy gorącym bulionem. Kiedy kurki zrobią się miękkie ,doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę miksujemy ,dodajemy pozostałe kurki ,podsmażone na maśle oraz drobny makaron (u mnie zacierka matuli) i gotujemy do miękkości kurek i makaronu ,często mieszając by makaron nie przywarł do dna. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy ,lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować