Zupa krem z kalarepki

0 (0 ocen)

  • 37 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Oto moja propozycja na zagospodarowanie wydrążonych środków kalarepek.

Nie chodzi tutaj o samą oszczędność czy tzw. ekologię. Bardziej o samą myśl wyrzucania do kosza dobrego jedzenia, podczas gdy mnóstwo ludzi głoduje, bądź umiera z powodu niedożywienia. Wystarczy chwila refleksji i spojrzenie do przodu. Nie wiemy co nas w życiu może czekać. Do produktów należy podchodzić z szacunkiem i racjonalnym myśleniem. Od dawna tak robię, więc zachęcam i Was. A jeśli przypadkiem zostanie wam czegoś w nadmiarze, to proszę, poszukajcie 'jadłodzielni' i tam zostawcie. Bo głód panuje nie tylko w krajach "trzeciego świata". Czasami możemy tego nie zauważyć, a "ON" jest tuż obok.
Poniżej, skromna lista składników i krótki opis przygotowania.
Smacznego!

  • 37 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Środek z 4 kalarepek lub 3 całe
    1 ziemniak
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z kalarepki 1. Obrane kalarepki (lub jak u mnie środki z kalarepek) oraz ziemniak (również obrany), kroimy w kostkę.
    Cebulę i czosnek siekamy.
    Składniki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 min. od momentu zawrzenia.
    Studzimy, miksujemy na gładko.
    Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować