Zupa krem z kalarepki

0 (0 ocen)

Smaczna i lekka zupka, w sam raz na lato. Dobrze smakuje na gorąco ale i na zimno jest niezła :) córka uwielbia ją z grzankami

Składniki:


  • 2 kalarepki
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    1 kawałek pora
    1 łodyga selera naciowego
    0,5 pęczka koperku
    50 g śmietany 30%
    Sól i pieprz biały do smaku
    1 szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i przekroić na pół. Wrzucić warzywa do garnka, wlać wodę i zagotować.

    Seler naciowy umyć, pokroić. Por umyć i posiekać.
    Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić wraz z selerem i porem do garnka. Dodać troszkę soli i gotować do miękkości warzyw.

    W międzyczasie umyć i posiekać koperek.
    Marchewkę wyjąć. Zupę zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietankę. Zagotować.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać gałkę. Zdjąć z ognia i wsypać koperek.

    Zupę podawać z pokrojoną w plasterki marchewką i dowolnym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym lub grzankami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować