Zupa krem z brukselki

  • wyświetlono: 112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Gęsta, pożywna zupa

DSC_0441
  • 2 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

1/2 kg brukselki
1 marchewka
ok. 2 szklanek rosołu
1/2-3/4 szklanki mleka
1 cebula
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

2-3 kromki czerstwego chleba

zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa krem z brukselki

  • 1. Brukselkę i marchewkę obrać, kapustki pokroić na ćwiartki lub połówki, marchewkę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, zeszklić i dodać brukselkę z marchewką, obsmażyć przez kilka minut, zalać rosołem, dodać sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi, przykryć i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej i wlać mleko, tyle aby uzyskać ulubiona gęstość zupy. Zagotować.

    Chleb pokroić w drobną kostkę, posypać ziołami prowansalskimi i podsmażyć na suchej patelni. Grzankami posypać zupę. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkazimazupa kremzupa z grzankamizupa z brukselki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z brukselki

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa z brukselki

Zupa zachwyci smakiem nie tylko...

Jesienna zupa z brukselki

Dodane przez: Gregorhspeed

Jesienna zupa z brukselki

Kapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana...

Zupa z brukselki "Ratyński"

Dodane przez: misia13

Zupa z brukselki "Ratyński"

zupa z brukselki z papryką, fasolą...

Jesienna zupa z brukselki z grzybami

Dodane przez: rena123

Jesienna zupa z brukselki z grzybami

Połączenie leśnych grzybów z brukselką...

krem2

Dodane przez: klaudia1984

Krem z brukselki

Krem z brukselki, z dodatkiem marchewki,...

Krem z brukselki

Dodane przez: Krystyna32

Krem z brukselki

Prosty do przygotowania, smaczny...