Zupa krem z kalafiora z papryką konserwową

4.2 (5 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa kalafiorowa ma wielu zwolenników , a u mnie dziś zupa krem . Też smaczna , aromatyczna , a dla podkręcenia smaku wyraźny smak papryki konserwowej . Wykonanie nie sprawia trudności , a puste talerze to znak , że warto ją robić :)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kalafiora
    3 średnie ziemniaki
    1 spora marchewka
    1/4 sporego selera
    1 pietruszka
    1 cebula
    20 cm . pora
    50 g. masła
    1.5 litra bulionu mięsnego - u mnie drobiowy
    1 listek laurowy
    2 szczypty mielonego ziela angielskiego
    1 szczypta przyprawy harissa
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    4 łyżki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
    posiekana zielenina
    posiekane migdały
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa kalafiorowa

Zupa krem z kalafiora z papryką konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram , myję , osuszam .
  • 2. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojonego w pół plasterki pora , podsmażam , dodaję pokrojone w kostkę - marchewkę , seler , pietruszkę , czubrycę , harissę , podsmażam , dodaję listek laurowy , zalewam bulionem , gotuje około 10 minut .
  • 3. Dodaję pokrojone ziemniaki i kalafiora , gotuję około 15 minut do miękkości wszystkich warzyw .
  • 4. Wyjmuję listek laurowy , doprawiam zielem angielskim , miksuję blenderem na gładki krem , zupę próbuję , jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem .
  • 5. Zupę krem podaję z pokrojoną papryką konserwową , osypaną zieleniną i posiekanymi migdałami .

Porady

Tak przygotowaną zupę krem możemy podać z grzankami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować