Zupa krem z kalafiora i marchewki z jajkiem

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem to bardziej wykwintna wersja zupy tradycyjnej. Można ją wzbogacić dodatkowymi składnikami, co powoduje, że staje się bardziej pożywna i sycąca. Tym razem jako taki składnik wybrałam ugotowane jajko. Polecam pyszną kalafiorową w kremowym wydaniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    3 marchewki
    2 spore ziemniaki
    1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
    sól
    mielone płatki chilli
    do podania:
    4 jajka ugotowane na twardo
    posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa kalafiorowa

Zupa krem z kalafiora i marchewki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyszczamy z liści, marchewki i ziemniaki obieramy. Warzywa płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Rosół lub bulion zagotowujemy i wkładamy wszystkie warzywa, gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Gorącą zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i mielonymi płatkami chilli.
  • 2. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę. Porcje zupy dekorujemy startym jajkiem, koperkiem i mielonymi płatkami chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Marchewka Gotowy rosół Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować