Zupa krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna aromatyczna zupa. Doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior większy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 duża cebula
    2 większe ziemniaki
    4 szklanki rosołu lub bulionu z 3 kostek
    1 szklanka mleka 3,2%
    2 łyżki masła sklarowanego
    1 duży listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    Biały pieprz
    Imbir mielony
    Zioła włoskie
    Sól
    Gałka muszkatołowa
    2 szczypty cukru
    2 czubate łyżki serka topionego emmentaler Dr. Milk
    Koperek
    Jogurt naturalny gęsty
    Grzanki lub groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę a kalafior podzielić na różyczki.
    W głębokim rondlu zeszklić na masełku cebulę dodając cukier, dodać marchewkę i pietruszkę, podsmażyć 3 minutki. Wlać gorący rosół i mleko, dodać kalafior, ziemniaki, listek laurowy i ziele, gotować do miękkości ok. 20 minut.
    Zmiksować podręcznym blenderem, doprawić do smaku w/w przyprawami i dodać serek topiony, wymieszać, ten serek błyskawicznie się rozpuszcza w zupie.
    Podać z kleksem jogurtu naturalnego, koperkiem i grzankami lub groszkiem ptysiowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy Serek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować