Pikantny krem z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pikantny, rozgrzewający i aromatyczny krem idealny na jesienno-zimową porę.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    2 duże ziemniaki
    ząbek czosnku
    1 cebula
    pół korzenia pietruszki
    kawałek selera
    1 l wywaru jarzynowego (może być z kostki)
    1 l wody
    3 łyżki masła klarowanego
    sól
    szczypta papryki ostrej
    pieprz ziołowy
    szczypta imbiru

    grzanki:
    pieczywo może być lekko czerstwe
    masło i tymianek wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Pikantny krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy się lekko zarumienią dodać wywar i wodę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę oraz podzielony na różyczki kalafior. Gotować do miękkości. Zblendować i przyprawić na pikantnie. Główną rolę odgrywa tutaj pieprz ziołowy więc nie żałować . Zupę podawać posypaną pieprzem ziołowym z grzankami.
  • 2. Grzanki: masło wymieszać z tymiankiem, posmarować pieczywo i usmażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować