Zupa krem z brokułu i szpinaku

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepisów na zupy kremy jest mnóstwo. Poniżej jeden z naszych ulubionych, pyszny, lekki krem ze szpinaku i brokułu. Jest łatwy w przygotowaniu, pożywny i zdrowy. Jeśli chcemy by krem był bardziej sycący, możemy do zupy dodać 2-3 ziemniaki. Krem możemy podać z serem pleśniowym, grzankami lub posypany uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi czy słonecznikiem.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł
    200g mrożonego szpinaku
    2 cebulki dymki
    3 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    Masło
    Sól, pieprz
    Ser pleśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z brokułu i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
    Cebulę dymkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. (Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem może go nie dodawać). Gdy cebula się zarumieni, dodajemy szpinak. Mieszamy, chwilę smażymy, a następnie przekładamy do garnka.
    Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie ściągamy zupę z ognia, a gdy nieco ostygnie, miksujemy ja dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować