Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa ma delikatną, jedwabistą konsystencję i kusi już samym kolorem. Warto ją przygotować, otrzymamy bardzo dobrą, zdrową i sycącą zupę.
1 min
Łatwy
Składniki:
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
250 g świeżego szpinaku
3-4 ziemniaki
Masło
Sól, pieprz
Ser feta
Zupa krem ze szpinaku z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (szybciej się ugotują) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę dymkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy szpinak. Mieszamy, chwilę smażymy, a następnie dodajemy szpinak do ziemniaków.
Dolewamy 3-4 szklanki wody i zagotowujemy. Następnie miksujemy na gładką konsystencję. Gorący krem podajemy z pokrojoną w kosteczkę fetą.
Komentarze