Zupa klops z makaronem po warmińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wykonanie klopsów:
Mięso mielone doprawione solą, pieprzem, dodanym jajkiem i czosnkiem dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.
2.Gotujemy zupkę:
Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleniną pokrojoną drobno i majerankiem do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżką mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Zupę podajemy z klopsami i makaronem.
Komentarze