Zupa jarzynowa z kaczki

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moją ulubioną zupą jest właśnie jarzynowa. Uwielbiam warzywa, szczególnie w aromatycznej zupie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 noga z kaczki
    3 marchewki
    4 ziemniaki
    kapusta włoska
    kalafior
    brokuł
    fasolka szparagowa (ja miałam mrożoną kupną, ale jeśli ktoś ma swoją to jak najbardziej może być)
    natka pietruszki
    czosnek
    1 cebula
    masło i mąka na zacierkę
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę zalewamy wodą i gotujemy. Musimy pamiętać, że kaczka gotuje się troszkę dłużej niż kurczak. Kroimy marchewkę, ziemniaki i kapustę. Gdy wywar jest gotowy, solimy go i dodajemy marchewkę i ziemniaki. Po paru chwilach dodajemy kapustę i dalej gotujemy na małym ogniu. Gdzieś po 10 minutach wrzucamy podzielony na różyczki kalafior i brokuł. Dalej gotujemy.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Szklimy na patelni i dodajemy do zupy. Zupa dalej się gotuje, aż wszystkie warzywa robią się miękkie. Na koniec rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy trochę mąki i robimy zacierkę. Dodajemy ją do zupy, zupa jeszcze chwile się gotuje.
    Po nalaniu do talerza zupę posypujemy pietruszką.

    Smacznego! :)

Porady

Oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę dodać inne warzywa, to jak najbardziej proszę. Brukselka, groszek czy też kapusta biała zamiast włoskiej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować