1 średni kalafior
4 marchewki
4 ziemniaki (wszystkie warzywa zależą od tego jakiej są wielkości i jak dużo zupy chcemy ugotować)
2 skrzydełka z kurczaka
sól
koper
śmietana 18%
2 łyżeczki mąki
Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka gotujemy. Zbieramy "szumy", solimy.
Do wywaru dodajemy marchew. Gotujemy chwilę i dodajemy ziemniaki. Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy na koniec, gdyż kalafior długo nie musi się gotować. 4 łyżeczki śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do zupy. Na koniec wszystko posypujemy koperkiem (mozna tez tylko bezposrednio do talerza.
Mięso można obrać i wrzucić do zupy.
Porady
Można użyć innego kawałka mięsa, nie musi być to skrzydełko ani też drób :)
Komentarze