Ciastka są przepyszne i szybko można je przygotować :)
35 min
Składniki:
Ciasto francuskie (2 opakowania)
Jajko (do posmarowania ciastek)
Pół litra mleka
Budyń waniliowy
Cukier
Łyżka masła
Owoce (ja dałam świeże truskawki ale mogą być inne np. borówki,poziomki, maliny, brzoskwinie)
Śmietana 30%
Ciastka francuskie z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie dzielimy na 15 równych kwadratów. Pierwszy rząd zostawić bez zmian, w dwóch następnych wyciać "ramki". Dwie ramki nałożyć na siebie i lekko docisnąć, następnie nałożyć je na kwadrat i też docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiej i piec 20-25 min w 200 stopniach.
2.Z poł litra mleka odlewamy ćwierć szklanki i rozrabiamy w niej budyń.Resztę mleka gotujemy z cukrem i łyżką masła. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń i chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
3.Ciasteczka wyciągamy z piekarnika. Dno każdego ciastka "wbić" do środka żeby było wiecej miejsca na nadzienie. Wyłożyć ciasteczka budyniem, dodać pokrojone owoce. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i wykładamy na budyń. Można jeszcze ozdobić owocami, a także posypać cuktem pudrem.
Komentarze