Zupa dyniowa z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Garnek na zupę ( potrzebny będzie 3-3,5l) rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju roślinnego. Warzywa obrać (seler, marchew, pietruszkę) i pokroić w kostkę o boku około 0,5cm, dodać pokrojona w dużą kostkę - około2cm - dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać). Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać posiekana drobno cebulę, gdy się zeszkli dodać paprykę pokrojoną w w grubą kostkę (2-3cm). Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Dodać posiekanego pora oraz czosnek (ząbki w całości). Wsypać paprykę w proszku oraz przecier pomidorowy, krótko podsmażyć ciągle mieszając (uwaga łatwo przypalić!) . Zalać wodą (do około 2/3 wysokości garnka). Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotować pod przykryciem ok 1h. po tym czasie dosypać opłukaną soczewicę. Gotować jeszcze 0,5h, jeśli potrzeba dolać wody. Podawać gorącą. Doskonale smakuje z grzankami.
Porady
Dla uzyskania głębszego smaku można użyć papryki wędzonej.
Komentarze