Zupa dyniowa z soczewicą i papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, aromatyczna idealna na chłodne dni. Doskonale smakuje z grzankami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 średnie marchewki
    - 1 duża pietruszka
    - pół średniego selera korzeniowego
    - 1cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 liście pora
    - 0,5 kg dyni (najlepiej hokkaido)
    - jedna słodka,czerwona papryka
    - szklanka soczewicy czerwonej
    - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    - łyżeczka (płaska) majeranku
    - 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
    - 2 liście laurowe
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Zupa dyniowa z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek na zupę ( potrzebny będzie 3-3,5l) rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju roślinnego. Warzywa obrać (seler, marchew, pietruszkę) i pokroić w kostkę o boku około 0,5cm, dodać pokrojona w dużą kostkę - około2cm - dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać). Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać posiekana drobno cebulę, gdy się zeszkli dodać paprykę pokrojoną w w grubą kostkę (2-3cm). Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Dodać posiekanego pora oraz czosnek (ząbki w całości). Wsypać paprykę w proszku oraz przecier pomidorowy, krótko podsmażyć ciągle mieszając (uwaga łatwo przypalić!) . Zalać wodą (do około 2/3 wysokości garnka). Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotować pod przykryciem ok 1h. po tym czasie dosypać opłukaną soczewicę. Gotować jeszcze 0,5h, jeśli potrzeba dolać wody. Podawać gorącą. Doskonale smakuje z grzankami.

Porady

Dla uzyskania głębszego smaku można użyć papryki wędzonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować