Delikatna zupa koperkowa w połączeniu z pulpecikami.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na zupę:
Około 1-1,5 l wody,
marchew,
pietruszka,
kawałek selera i pora,
5-6 większych ziemniaków,
3 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
większa szczypta lubczyku.
Składniki na pulpeciki:
20 dag mięsa mielonego z indyka,
mniejsza starta marchew,
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji),
jajko,
około 3 łyżki bułki tartej,
szczypta soli i pieprzu,
łyżka suszonej natki.
Dodatkowo:
2 pęczki koperku,
2 łyżki śmietany.
Zupa koperkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw.
W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut.
Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze