Zupa czosnkowa w bochenku

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jest idealna na zimowe obiady, czy kolacje, rozgrzewa i syci natychmiast.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - chleb mały zakopek: 3 sztuki
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól do smaku: 0.5 łyżeczki
    - pieprz świeżo mielony: 0.5 łyżeczki
    - bulion lub rosół: 1 litr
    - natka pietruszki (posiekana): 3 łyżki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa w bochenku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuje sobie bazę czyli chleb. Odkrawam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostać tyle żeby chleb nie przemókł, gdy będzie w nim zupa i żeby jedzący z niego mogli go sobie wybierać łyżką razem z zupą.
  • 2. Cebulę i czosnek siekam, szklę na oleju. Gotuję wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaje przesmażoną cebule z czosnkiem, gotuje razem 5 minut. Następnie gorącą zupę przelewam do miksera, miksuję na małych obrotach, wbijam jajka i jeszcze raz tym razem szybciej miksuję, żeby się nie ścięły. Przyprawiam pieprzem.
  • Zupa czosnkowa w bochenku 3. Jeśli zupa wydaję mi się za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma mieć fajny czosnkowy smak. Zupę wlewam do każdego chlebka, sypię natką i gotowe. Można posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować