Zupa czosnkowa w bochenku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowuje sobie bazę czyli chleb. Odkrawam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostać tyle żeby chleb nie przemókł, gdy będzie w nim zupa i żeby jedzący z niego mogli go sobie wybierać łyżką razem z zupą.
2.Cebulę i czosnek siekam, szklę na oleju. Gotuję wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaje przesmażoną cebule z czosnkiem, gotuje razem 5 minut. Następnie gorącą zupę przelewam do miksera, miksuję na małych obrotach, wbijam jajka i jeszcze raz tym razem szybciej miksuję, żeby się nie ścięły. Przyprawiam pieprzem.
3.Jeśli zupa wydaję mi się za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma mieć fajny czosnkowy smak. Zupę wlewam do każdego chlebka, sypię natką i gotowe. Można posypać startym serem.
Komentarze