Takie serniczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Idealny pomysł na śniadanie na słodko.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
300 g sera twarogowego
125 g puree z pieczonej dyni ⠀
40-50 g cukru (najlepiej trzcinowego) ⠀
1 jajko
3-4 łyżki mąki ryżowej
szczypta soli
mąką ryżowa lub pszenna do obtaczania
oliwa do smażenia
Serniczki dyniowe z patelni na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgnieść widelcem w dużej misce, dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.
Na talerz wysypać odrobinę mąki. Wilgotnymi dłońmi formować serniczki, które następnie obtoczyć w mące.
Smażyć z obu stron na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
Serniczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z miodem i jogurtem.
Komentarze