Gofry śniadaniowe z jabłkiem, serem i bekonem

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Czyli pomysł na gofry w wersji na słono!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 140g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    150 ml maślanki
    2 jajka
    50 g masła, roztopionego i przestudzonego
    60 g tartego sera cheddar
    60 г jabłka odmiany Granny Smith
    8 cienkich plastrów bekonu
    do podania: syrop klonowy
    oliwa lub masło klarowane do smarowania płytek gofrownicy
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry śniadaniowe z jabłkiem, serem i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
    Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
    Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
    Do miski wlać maślankę, wbić jajka, masło i ubić razem z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać rózgą na jednolite ciasto.
    Dodać jabłka oraz ser i ponownie wymieszać łyżką i odstawić na ok. 15-20 minut
    Rozgrzać gofrownicę, wysmarować lekko tłuszczem. Na rozgrzane płytki gofrownicy położyć plastry boczku, zamykać i piec ok 2-3 min, następnie na każdy z plastrów nakładać porcję ciasta i zamykać, piec do złotego koloru (u mnie trwało to ok. 4-5 min)
    Podawać na ciepło z syropem klonowym lub z ulubionymi dodatkami (np. jajkami sadzonymi, warzywami, fetą...)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Jabłka Bekon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować