A gdyby zjeść coś tak lekkiego na ząb? Pyszna, lekka i szybka sałatka ze śliwkami i rukolą.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
150 g śliwek węgierek bez pestek, przekrojonych na połówki
2 garści rukoli
sok z 1/4 cytryny
20 g parmezanu lub grana padano
czerwona papryczka chili
Sos orzechowy:
1,5 łyżki pasty z orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka ze śliwkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać wszystkie składniki sosu (roztrzepać rózgą lub widelcem), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na niej położyć śliwki (mogą być świeże lub lekko grillowane) oraz oczyszczoną z pestek, pokrojoną papryczką chili. Całość polać gotowym sosem. Na wierzch położyć kilka płatków parmezanu (ściętych obieraczką do warzyw) i podawać.
Komentarze