Sałatka ze śliwkami i rukolą

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

A gdyby zjeść coś tak lekkiego na ząb? Pyszna, lekka i szybka sałatka ze śliwkami i rukolą.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g śliwek węgierek bez pestek, przekrojonych na połówki
    2 garści rukoli
    sok z 1/4 cytryny
    20 g parmezanu lub grana padano
    czerwona papryczka chili
    Sos orzechowy:
    1,5 łyżki pasty z orzechów włoskich
    1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka płynnego miodu
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze śliwkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki sosu (roztrzepać rózgą lub widelcem), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na niej położyć śliwki (mogą być świeże lub lekko grillowane) oraz oczyszczoną z pestek, pokrojoną papryczką chili. Całość polać gotowym sosem. Na wierzch położyć kilka płatków parmezanu (ściętych obieraczką do warzyw) i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować