Zupa cebulowa z kalafiorem i żurawiną

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem kalafiora, zabielona słodką śmietanką. Smak potrawy świetnie przełamany dodatkiem żurawiny. Polecam!

Składniki:

  • 8 średnich białych cebul (łącznie 600 g)
    450 g różyczek kalafiora
    4 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy lub oleju
    ½ szklanki śmietanki UHT 30%
    7 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżeczka całej czarnuszki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    8 goździków
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa cebulowa z kalafiorem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa z kalafiorem i żurawiną 1. Cebulę obrać i pokroić na ćwierćplastry. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oliwy/oleju. Dołożyć cebulę, wsypać utartą w moździerzu czarnuszkę, owoce kolendry, nasiona kozieradki, imbir, cynamon, goździki i szczyptę pieprzu cayenne. Dusić 20 min, dość często mieszając.
  • Zupa cebulowa z kalafiorem i żurawiną 2. Po tym czasie cebulę oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Wlać bulion i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 min. Następnie wlać śmietankę, dodać kalafior oraz żurawinę i gotować jeszcze 10 – 15 min (aż kalafior będzie miękki).
  • Zupa cebulowa z kalafiorem i żurawiną 3. Pod koniec gotowania dodać lubczyk. Gotową zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować