Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem

  • wyświetlono: 53145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 2

Zrazy wołowe to danie przygotowywane w moim rodzinnym domu na specjalne okazje.

kasia_m86
  • 60min

Składniki

1.3kg mięsa wołowego zrazowego
500g tłustego boczku wędzonego
13 sztuk średniego ogórka kiszonego
3 średnie cebule
musztarda
mąka
sól, pieprz
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
bulion wołowo-drobiowy

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Mięso wołowe podzielić na 10 części i ubić tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie mięso przyprawić solą i pieprzem i chwilę dalej ubijać. Na każdym plastrze położyć plaster boczku i ubić razem. Posmarować każdy płat musztardą; położyć plastry pokrojonego ogórka i piórka cebuli. Ciasto zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle klarownym z każdej strony. Następnie włożyć płaty do naczynia do duszenia, zalać bulionem wołowo-drobiowym tak, aby plastry były przykryte. Do bulionu dodać 2-3 liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na wolnym ogniu do miękkości.

Porady

Zrazy wołowe świetnie smakują z sosem grzybowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaurodzinyświętaweselezrazyniedzielnyimieninyniedzielazrazy wołoweświętozrazy zawijanezrazy zawijane z boczkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z boczkiem i ogórkiem

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Roladki z boczkiem i ogórkiem

Roladki z boczkiem i ogórkami,...

Gotowa potrawa

Dodane przez: W kuchni Danusi

Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z...

Zrazy z mięsa bardziej dostępnego...

Zrazy wieprzowe zawijane

Dodane przez: PolskaGotuje

Zrazy wieprzowe zawijane

Zrazy można wykonać z różnych...

Schabowe roladki z boczkiem, mielonym mięsem i ogórkiem kiszonym.

Dodane przez: zielony liść

Schabowe roladki z boczkiem, mielonym mięsem...

Roladki ze schabu, nadziewane mięsem...

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i cebulką

Dodane przez: kamilaryz

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i...

Pyszne, miękkie, soczyste mięsko,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE