Zrazy wieprzowe

4.5 (154 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z nietypowym nadzieniem z jajek, pieczone w piekarniku.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 jajko surowe
    1 zwykła bułeczka (100g)
    1 szklanka mleka
    2 cebule
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka natki pietruszki
    pieprz
    sól
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Zrazy wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy wieprzowe 1. Do miski włożyć zmielone mięso, jajko, musztardę, majeranek, jedną cebulę startą na tarce, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą, wcześniej namoczoną w mleku, bułkę. Dokładnie wyrobić.
  • Zrazy wieprzowe 2. Drugą cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości smalcu. Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zrazy wieprzowe 3. Mięso podzielić na 6 części. Z każdej formować placuszki, nadziewać jajkami i dokładnie zlepić.
  • Zrazy wieprzowe 4. Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i wygładzić owalne zrazy.
  • Zrazy wieprzowe 5. Naczynie do zapiekania posmarować smalcem i ułożyć zrazy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować