Zrazy wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć zmielone mięso, jajko, musztardę, majeranek, jedną cebulę startą na tarce, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą, wcześniej namoczoną w mleku, bułkę. Dokładnie wyrobić.
2.Drugą cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości smalcu. Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Mięso podzielić na 6 części. Z każdej formować placuszki, nadziewać jajkami i dokładnie zlepić.
4.Dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i wygładzić owalne zrazy.
5.Naczynie do zapiekania posmarować smalcem i ułożyć zrazy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze