Pyszne danie z żołądków indyka, nie wszyscy lubią, ale ja zachęcam. Danie jest wyjątkowo smaczne w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym, podane z ryżem oraz surówką to prawdziwa uczta.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
• 1 kg żołądków z indyka
• 1 cebula
• 1 opakowanie mrożonki groszek marchewka
• 1 łyżka Vegety
• Sól
Składniki na sos:
• ½ pęczka koperku tylko liście
• 250 g mleka
• 30 g masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• Szczypta soli
• Szczypta pieprzu
• Szczypta cukru
• 140 g śmietany 12%
Żołądki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki myję, osuszam, kroję w plasterki. Przekładam do garnka i obgotowuję. Odlewam wodę i ponownie zalewam wodą, dodaję Vegetę i gotuję do miękkości.
Cebule obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję groszek z marchewką, smażę przez dziesięć minut.
2.Mleko gotuję razem z masłem i śmietaną w rondelku. Doprawiam pieprzem, solą i cukrem. Następnie dodaję drobno pokrojony koperek. Pięć minut gotuję i zagęszczam mąką.
Żołądki odlewam, przekładam na większą patelnię, dodaję warzywa i wlewam sos, dwie minutki razem gotuję.
Komentarze