Żołądki w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne danie z żołądków indyka, nie wszyscy lubią, ale ja zachęcam. Danie jest wyjątkowo smaczne w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym, podane z ryżem oraz surówką to prawdziwa uczta.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg żołądków z indyka
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie mrożonki groszek marchewka
    • 1 łyżka Vegety
    • Sól
    Składniki na sos:
    • ½ pęczka koperku tylko liście
    • 250 g mleka
    • 30 g masła
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Szczypta soli
    • Szczypta pieprzu
    • Szczypta cukru
    • 140 g śmietany 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Potrawka

Żołądki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Żołądki myję, osuszam, kroję w plasterki. Przekładam do garnka i obgotowuję. Odlewam wodę i ponownie zalewam wodą, dodaję Vegetę i gotuję do miękkości.
    Cebule obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję groszek z marchewką, smażę przez dziesięć minut.
  • sos 2. Mleko gotuję razem z masłem i śmietaną w rondelku. Doprawiam pieprzem, solą i cukrem. Następnie dodaję drobno pokrojony koperek. Pięć minut gotuję i zagęszczam mąką.
    Żołądki odlewam, przekładam na większą patelnię, dodaję warzywa i wlewam sos, dwie minutki razem gotuję.
  • żołądki 3. Danie gotowe, podaję z kopytkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować