Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

4.49 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Choć przygotowanie tego dania wymaga sporo czasu, robię je dość często dla ukochanego wnuczka. To jego ulubiona potrawa.

Składniki:

  • ● 1 kg żołądków drobiowych
    ● pęczek włoszczyzny
    ● sól
    ● 5 ziaren czarnego pieprzu
    ● 5 ziaren ziela angielskiego
    Sos:
    ● czubata łyżka masła
    ● łyżka mąki pszennej
    ● 5 szkl. wywaru z włoszczyzny
    ● 2 łyżki posiekanego koperku
    ● 1/2 szkl. śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki i włoszczyznę myjemy
    i zalewamy wodą. Solimy,
    dodajemy przyprawy i gotujemy
    90 minut. Żołądki wyjmujemy,
    odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Masło roztapiamy. Wsypujemy
    mąkę i mieszając, podsmażamy
    na jasnozłoty kolor. Małą strużką
    wlewamy wywar i energicznie
    mieszając, rozprowadzamy zasmażkę.
    Chwilę gotujemy. Dodajemy
    śmietanę i koperek. Doprawiamy
    do smaku solą.
  • 3. Żołądki kroimy w paski, wsypujemy
    do sosu, zagotowujemy.
    Przykrywamy i odstawiamy na
    10 minut w ciepłe miejsce. Podajemy
    z ryżem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować