Żołądki w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Żołądki w tym wydaniu bardzo nam posmakowały.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych gęsich lub z indyka
    2 marchewki starte na grubych oczkach tarki
    0,5 pęczka zielonego koperku, posiekanego
    2 cebule posiekane
    5 -6 łyżek śmietany słodkiej 30%
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka wina białego
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
    jarzynka ,sól, kolorowy mielony pieprz, szczypta cukru.
    1 listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żołądki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żołądki w sosie koperkowym 1. Żołądki oczyścić, opłukać, zalać wodą zagotować, odlać wodę i zalać świeżą, zagotować, znów odlać i zalać świeżą wodą, lekko posoloną, po czy zmniejszyć płomień i gotować 10 min.
    Odcedzić zalać świeżą wodą, dodać 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki jarzynki , sól do smaku i gotować do miękkości około 1,5 godz. Miękkie osączyć i pokroić w paski.
    Na patelni rozgrzej masło z olejem, zeszklić cebulę ze szczyptą cukru i jarzynki dodać startą marchewkę podsmażyć 2 min, dodać pokrojone w paski żołądki, wlać wino i wodę, dusić około 15 minut.
    Następnie do sosu dodać koperek i wlać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Wierzch oprószyć mąką po całości i szybko wymieszać.
    Poddusić chwilę aby mąka straciła smak surowizny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Koper Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować