Żołądki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyścić, opłukać, zalać wodą zagotować, odlać wodę i zalać świeżą, zagotować, znów odlać i zalać świeżą wodą, lekko posoloną, po czy zmniejszyć płomień i gotować 10 min.
Odcedzić zalać świeżą wodą, dodać 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki jarzynki , sól do smaku i gotować do miękkości około 1,5 godz. Miękkie osączyć i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzej masło z olejem, zeszklić cebulę ze szczyptą cukru i jarzynki dodać startą marchewkę podsmażyć 2 min, dodać pokrojone w paski żołądki, wlać wino i wodę, dusić około 15 minut.
Następnie do sosu dodać koperek i wlać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Wierzch oprószyć mąką po całości i szybko wymieszać.
Poddusić chwilę aby mąka straciła smak surowizny.
Komentarze