Złociste naleśniki żytnio - pszenne z farszem z mięsnym z soczewicą i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takie naleśniki mimo, że są smażone są zdrowe. Przemycam tu mąkę żytnią, pełnowartościowe mięso oraz mnóstwo witaminowych warzyw:)Córcia jest zachwycona a ja się cieszę, bo Ona je ukochane naleśniki a ja wiem że są pełnowartościowe:)Można je przygotować bo mięso zostało z wczoraj z rosołu itp. Mięso może być dowolne...wołowina, wieprzowe czy kurzyna...

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    30 dag mąki pszennej
    30 dag mąki żytniej chlebowej
    2 jajka
    100 ml mleka
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    100 ml wody mineralnej gazowanej
    sól, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, curry

    Farsz:
    50 dag mięsa gotowanego
    20 dag ugotowanej soczewicy
    2 marchewki gotowane
    ogórek kiszony 2 szt
    1 gotowana pietruszka
    1 jajko
    natka pietruszki
    sól, pieprz, czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Złociste naleśniki żytnio - pszenne z farszem z mięsnym z soczewicą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Złociste naleśniki żytnio - pszenne z farszem z mięsnym z soczewicą i warzywami 1. W naczyniu zrobić ciasto. Zmieszać mąki, dodać jajo, oliwę, proszek do pieczenia oraz przyprawy wg uznania. Wysmażyć naleśniki.Przygotować farsz.Mięso z soczewicą zmielić, dodać tartą marchewkę pietruszkę i ogórka oraz siekaną natkę. Dodać jajko, przyprawy. Dokładnie wymieszać, smarować naleśniki, zwijać w rulon, obsmażać na złoto, podawać z krojonymi pomidorami.

Porady

Farszcz można modyfikować. Można zamiast soczewicy dać mielony groch lub soję albo np borkuły gotowane, wszystko wg uznania i upodobań

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować