Ziołowy chleb tostowy

5 (2 ocen)

  • Łatwy

z kalendarza kuchennego sprzed 6 lat był przepis na chleb tostowy z ziołami

  • Łatwy

Składniki:

  • - drożd: 30 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - melko: 0.25 litra
    - masło: 3 łyżki
    - Jajko: 2 sztuki
    - mąka pszenna chlebowa typ 750: 500 gramów
    - zioła siekane: 1 szklanka
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ziołowy chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier, 4 łyżki mleka połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia się drożdży. Roztopione masło o pokojowej wymieszać z resztą mleka, jajkami, pieprzem i dodać do drożdży. Dodać mąkę i wyrobić ciasto - najlepiej w mikserze za pomocą haka chlebowego, bo ciasto jest mocno klejące i takie ma być (nie trzeba dosypywać więcej mąki). Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia na 30 min.
  • chleb tostowy 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść w miskerze, dodać zioła i wymieszać. Formę keksową o długości ok 30 cm wysmarować masłem, wypełnić ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
    Powierzchnię ciasta posmarować odrobiną mleka, głęboko ponacinać nożem i oprószyć maką.
  • totowy chleb 3. Chleb piec w temperaturze 200 stopni ok 40 min na dolnym poziomie piekarnika elektrycznego. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć na kratkę. Pyszny delikatny idealny na wiosenne śniadanie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować